GeriSeyahat 36 saatte Aspen
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Aspen

36 saatte Aspen

Colorado Eyaleti’nde küçük bir madenci kasabası olan Aspen bir zamanlar ülkenin en önemli gümüş madenlerine sahipti. Günümüzde Amerikan jet sosyetesinin en gözde kayak merkezi. Tesislerin yanı sıra lüks mağazaları, mükemmel restoranları, otelleri, sanat müzesiyle cazibesini hep koruyor. Giriş ücretleri 150 TL’yi bulan mekânlarda Brezilyalı, Avustralyalı zenginlerle kredi kartı yarıştırmak istemiyorsanız daha mütevazı seçenekler mevcut.

CUMA 

13.00
ZİRVEDE
Tatilinize Aspen’in zirvesinde başlayın. Bölgede Ajax adı verilen zirveye Aspen Çevre Araştırmaları Merkezi (ACES) yürüyüş turu düzenliyor. Hedik giyilerek yaklaşık 3400 metre irtifada çıkılan turda Highland Bowl, Hayden Zirvesi ve Hırsız Dağı gibi önemli yerel mekanları göreceksiniz. Bizim bilgi küpü rehberimiz hayvanların ayak izleri, yerel tarih hakkında pek çok bilgi verdi, kurabiye ve sıcak çikolata ikram etti. Rezervasyon gerekmiyor, saat 10.00 ve 13.00’teki turlar teleferik ücreti dahil 160 TL.

 

36 saatte Aspen

Little Nell 

15.30
APRÈS SKI

Bu deyim Aspen’de çay saati anlamına geliyor. Son derece ciddiye alınan, vazgeçilmez bir günlük ritüel. Mekanik tesislerin kapanma saati olan 15.30’da başlayan çay partileri hava kararana kadar sürüyor. Aspen Dağı’nın eteğindeki beş yıldızlı otellerden Little Nell, çay saati için makul fiyatlar ödeyebileceğiniz yerlerden biri. DJ’in seçtiği müzikler eşliğinde bir kadeh köpüklü prosecco (20 TL) ya da fıçı birası (16 TL) ısmarlayın, kızartılmış parmesan ya da kıymalı Colorado puf böreği eşliğinde yudumlayın.

 

36 saatte Aspen

Sanat müzesi

17.00
SANAT KONUŞUYOR

Shigeru Ban’ın tasarladığı Aspen Sanat Müzesi binası başlıbaşına bir sanat eseri. 2014’te açılan müzede Yves Klein, Miranda July gibi sanatçıların büyük boy hareketli multimedya eserleri sergileniyor. Dağ manzaralı terastaki heykel bahçesini gezmeyi unutmayın. Müzeye giriş ücretsiz.

19.00
DINNER BY THE BOARD

Aspen’in kimi zaman çok ağır akşam yemeği atmosferine genç, modern bir nefes getirdi Meat & Cheese. Geniş cam pencereli, ahşap dekorasyonlu restorana ismini veren et ve peynirler ahşap üstünde sunuluyor. Peynir tabağıyla başlayın yemeğinize ve seçimi garsona bırakın. Sonra leziz yerel tavukları tadın. Birayı, mesela Face Down’ı deneyebilirsiniz (16 TL). İki kişi içki dahil yaklaşık 295 TL.

CUMARTESİ 

08.00
YAKIT STOKU YAPIN

36 saatte Aspen



Rahatça bulabileceğiniz Main Street Bakery saat 07.00’de açılıyor. Dağa çıkmadan önce burada hızlı bir kahvaltı yapın. Çıtır francaladan sandviç hazırlatın. Daha sonra yemek için birkaç doughnut atın çantanıza (tanesi 3 TL).

09.30
3400 METREDE YOGA

South Hunter Street ya da East Durant Avenue’dan günlük teleferik kartı alın (390 TL). Bu kart Highlands, Buttermilk, Aspen ve Snowmass dağları arasındaki tüm mekanik sistemlerde geçerli. Gondola atlayıp Aspen’e çıkın. Kayakçıları bir kenara bırakıp, manzara terasındaki yoga grubuna katılın. Saat 09.30’da orada olursanız, en güzel manzaralı köşeyi kapabilirsiniz. Cumartesinin dışında, salı ve perşembe günleri de yoga kursları düzenleniyor. Saati 14 TL. Mat ücretsiz.

 

 

36 saatte Aspen



11.00
KAYAK ZAMANI

Kendinizi karlara vurmanın zamanı geldi. Kendine güvenen, deneyimli kayakçılar Aspen’in ağaçsız parkurlarını seçiyor. Gondolla eteklerden zirveye çıkış 14 dakika sürüyor, bu nedenle diğer mekanik tesisleri kullanmanızda yarar var. Yeni öğrenenler ve çocuklu aileler ücretsiz otobüsle 10 dakikada ulaşılan Buttermilk Dağı’na gidebilir. Burada bile deneyimli kayakçılar için seçenek mevcut: Mavi parkur. Aspen ve Buttermilk’te kayak ve snowboard’culara bölgeyi tanıtan ücretsiz turlar düzenleniyor. Her iki dağda da Guest Services Cabin’e başvurmanız yeterli.

 

 

36 saatte Aspen



14.30
APRÈS SKI, YENİDEN

Après sporundan hoşlananların söylediklerine bakılırsa en güzel mekân, gözde otellerden Sky’daki 39 Degrees Lounge. Kayak sonrası dinlenmek, şömine başında bir şeyler içip sohbet etmek için toplanan kalabalık çoğunlukla genç kuşaktan. En popüler atıştırmalıklar mısır unundan pide içinde tonbalığı (48 TL), yağda pişirilmiş peynir ve simit (25 TL). Yanında bir bardak şampanyayı unutmayın (49 TL).


16.30
EKSTRA OKSİJEN DESTEĞİ

Aspen’de hedonizmin keyfini çıkarmayı St. Regis’teki Remède SPA’da sürdürün. Kış sporlarında çok rastlanan burkulma, hamlama gibi sorunların çözümü için masaj birebir. Erken gidin, SPA’nın oksijen odasında, havuzunda, saunasında vücudunuza dinçleşecek fırsat verin. Masajın saati 575 TL.

 

36 saatte Aspen

36 saatte Aspen

 

19.30
ALP KATEGORİSİ YEMEK

Beş yıl önce açılan La Creperie du Village sıcak, samimi bir bistro. Burada klasik Fransız Alpleri bistrolarındaki eritilmiş peynir ve diğer lezzetleri bulabilirsiniz. Fondü ve raclette’in yanı sıra krep, patates, kornişon, salam ve sosisler mönüde. Spesiyalitesi ise masa üstüne kurulan mangal. İsterseniz et, isterseniz et pişirin. Mutlaka midenizde tatlıya yer bırakın. Limonla yapılan, tereyağlı ‘Saf Aşk Krepi’ leziz... İki kişi, içki dahil yaklaşık 350 TL.

22.00
DİSKODA DANS

Önceki yaz 1 milyon dolarlık restorasyondan geçirilen Bootsy Bellows, Aspen’in en ünlü gece kulübü. Yerel mimariyle bağları olmayan, Beverly Hills ya da Berlin’de rastlayabileceğiniz türden lüks ötesi kulübün sahibi David Arquette. Aktör, 1970’leri anımsatan kulübe eski bir vodvil yıldızı olan annesinin sahne ismini vermiş. Eğlence saat 23.00’ten sonra alevleniyor.

 

PAZAR 

 

36 saatte Aspen

08.00
TUR KAYAĞI

Tur kayağına çıkmadan önce Paradise Bakery and Café’ye uğrayıp kahve ve ıspanaklı, peynirli çörekle (15 TL) karnınızı iyice doyurun. Aspen’de kayağın keyfini çıkarmak için mutlaka yokuş aşağı kaymanız gerekmez. En ekonomik alternatif Aspen Cross Country Center. Ücretsiz Buttermilk otobüsüne atlayın, şoförü önceden uyarıp Truscott durağında inin. ‘XC Center’ Aspen golf sahasının yanında. Karlı zirvelerin harika manzarası eşliğinde acemilerden ustalara kadar her düzeyde kayakçıya hitap eden pistte gönlünüzce kayın. The Aspen - Snowmass Nordic Trail System’in iki dağ arasındaki toplam parkur uzunluğu 90 kilometreyi buluyor. Bir saatte geçebileceğiniz 5 kilometrelik tur, kalp ritminizi artırmaya yeter de artar bile. Kayak ekipmanları günlüğü 100 TL’ye kiralanıyor. Tanıtım kursu ve tur düzenleniyor.


10.30
DÖRT HANELİ RAKAMLARLA ALIŞVERİŞ

Aspen’deki pek çok lüks mağaza, ünlü markaların diğer büyük kentlerde bulabileceğiniz şubeleri. Özgün ürünler satanlara odaklanın. Örneğin Kemo Sabe, kovboy aksesuvarlarında uzmanlaşmış. Çizmeler 2 ile 7 bin TL arasında. Zarif yılanlı kol düğmeleri 780 TL. ‘The Lone Ranger’ filminde gördüğünüz kemer tokalarını da burada bulabilirsiniz. Bitişikteki Anna Trzebinski, Nairobi’den Doğu-Batı sentezli elişi ürünlere ağırlık vermiş. İnek boynuzundan bilezikler 230-330 TL arasında. Aslında mağazalardaki pek çok ürünün etiketi dört haneli rakamlardan oluşuyor. Yine de hızlı bir göz gezdirme turu için pahalı ve çok zevkli kayak giysileri satan Stefan Kaelin Ski & Golf’e gidin. En son görmeniz gereken mağaza ise Silverpeak Apothecary. Aspen’de hızla yaygınlaşan Mariguana mağazaları arasında en profesyoneli.

Nasıl gidilir?
Rocky Dağları’ndaki kayak merkezinin havaalanı Aspen Pitkin’e American Airlines ve United Express düzenli sefer yapıyor. Denver’a uçup, oradan 4 saatlik yolculukla Aspen’e ulaşmak hem daha güvenli hem de ekonomik. Martın ilk haftasında İstanbul’dan Denver’a iki aktarmalı uçuşlar United Airlines’ta gidiş-dönüş 1765 TL’den başlıyor. Tek aktarmalı uçuşlar Lufthansa’da 2283 TL, THY’de 5039 TL’den başlıyor.  

False